POZIVAMO ČLANOVE UDRUGE ZAGREB EKO DA SE PRIJAVE ZA SAJMOVE HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA i CroAGRO 2019.

https://www.zv.hr/sajmovi-7/sajmovi-hrane-i-zdravog-zivljenja/2523

Zagrebački velesajam organizator je SAJMOVA HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA i međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAGRO2019. koji će se održati u zajedničkom terminu od 5. – 8.12.2019. godine.

Uz prezentaciju prepoznatljivih segmenata na Sajmovima hrane i zdravog življenja Organica (ekološki proizvodi), Apitera (pčelarstvo), Mystic (nekonvencionalne metode) i Hrane u najširem smislu, sajam CroAGRO 2019. uključuje predstavljanje poljoprivredne mehanizacije, opreme, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice, sjemenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja, stočnu hranu, vinogradarstvo, voćarstvo i dr.

POZIVAMO ČLANOVE UDRUGE DA SE PRIJAVE ZA IZLAGANJE NA ŠTANDU UDRUGE ZAGREB EKO. Izložba je prodajnog karaktera. Svi članovi – izlagači moraju zadovoljavati zakonske propise koji se tiču prodaje za što su osobno odgovorni. Štand je veličine 22 m2, 11 m dužine. Izlagači se mogu dogovoriti oko dežurstva na štandu da se ne stvara nepotrebna gužva. Prijaviti se možete na dario.eko@gmail.com putem prijavnice koja je dostavljena svim članovima udruge.

PRIJAVLJENI IZLAGAČI:

OPG ŽELJKO PIKULA – ekološki domaći češnjak

OPG MARJANOVIĆ MILE – kupina, batat, ostalo povrće

DEMETRA ALFA d.o.o. – matični sok sibirske borovnice

OPG SKENDER KREŠIMIR – sušeno povrće, konditorski proizvodi i slastice, delikatesna hrana, čaj, ostala pića i napitci, ostali ekološki proizvodi

OPG GOTIĆ JADRANKA – orašasti plodovi

Dobro došli

Dobro došli na stranicu UDRUGE EKOLOŠKIH PROIZVOĐAČA GRADA ZAGREBA – ZAGREB EKO

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

This is a post with post format of type Link

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus.

Post Formats is a theme feature introduced with Version 3.1. Post Formats can be used by a theme to customize its presentation of a post.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus – more on WordPress.org: Post Formats

Indented Quotes and Images – beautiful

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Read more

1.7.2020.

Poštovani,

Zaprimili smo upit iz Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju Hrvatske poljoprivredne komore, te pozivamo zainteresirane na očitovanje po navedenim upitima.

Vaša očitovanja možete dostaviti na: dario.eko@gmail.com

Podsjetnik- Europska komisija objavila je komunikaciju “Od polja do stola”- za pošten, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav

Poštovani članovi,

podsjećamo da je u tijeku javno savjetovanje vezano za dokument „Od polja do stola. Molimo Vas za vaše odgovore što hitnije na pitanja u nastavku. Od velike je važnosti da se svi uključite kako bismo imali što više komentara.

 1. Na koji način trenutna kriza utječe na vaše lokalne / regionalne prehrambene sustave? Koje su ključne inicijative i mjere koje su poduzete ili potrebne za jačanje lokalnih / regionalnih prehrambenih sustava kao odgovora na ovu izvanrednu situaciju? Koje vrste mjera na razini EU mogu pomoći ovim odgovorima?
 2. Kako bismo trebali definirati kratke lance opskrbe temeljene na održivoj i agroekološkoj proizvodnji hrane i koja je njihova uloga u izgradnji održivijeg i poštenijeg prehrambenog sustava u Europi?
 3. Koje su kratkoročne i dugoročne mjere potrebne za obnovu i jačanje izravnih i transparentnih prehrambenih lanaca? Na koji bi se način trebali preusmjeriti postojeći ili novi instrumenti (primjerice ZPP ili drugi) kako bi se zaštitili kratki lanci hrane utemeljeni na agro-biološkoj raznolikosti?
 4. S obzirom na prevladavanje agrobiznisa u prehrambenom sustavu i ranjivi položaj malih proizvođača, što EU može učiniti u suradnji s državama članicama i lokalnim i regionalnim vlastima kako bi osigurala sve veći tržišni udio alternativnih sektora?
 5. Koji se alati mogu uspostaviti za poticanje odgovorne i kritične potrošnje, uključujući orijentaciju izbora hrane prema režimu koji se temelji na biljkama i smanjenje potrošnje mesa?
 6. Što biste predložili za suzbijanje siromaštva s hranom i borbu protiv pretilosti i loše prehrane koji i dalje utječu na veliki dio europskog društva?
 7. Koje bi mjere pomogle u sprečavanju i smanjenju otpada hrane u različitim fazama prehrambenog lanca (od proizvodnje do potrošnje)?
 8. Jesu li potrebne promjene u zakonodavstvu EU-a i smjernicama o javnoj nabavi kako bi se lokalnim / regionalnim vlastima olakšalo provođenje shema javnih nabava za „od poljoprivrede do škole“ i sličnih lokalnih održivih programa nabave?
 9. Kako predviđate upravljanje strategijom? Koji bi sudionici trebali biti uključeni (uključujući aktere lokalnih i regionalnih vlasti) i kako mogu igrati ulogu u praćenju i pomoći u provedbi Strategije? Što možemo naučiti iz modela urbanističko-regionalnih „vijeća za prehrambenu politiku“?
 10. Na koji način budući strateški planovi ZPP-a mogu podržati klimatske i ekološke ambicije strategije „Od polja do stola“i Biorazniloikosti, uključujući unapređenje sustava proizvodnje hrane temeljenih na agro-biološkoj raznolikosti i agroekologiji?

Strategija ima za cilj promovirati prijelaz na održive prehrambene sustave postavljanjem konkretnih ciljeva:

 • smanjenje za 50% upotrebe i rizika od pesticida;
 • smanjenje za najmanje 20% upotrebe gnojiva;
 • 50% smanjenja prodaje antimikrobnih lijekova koji se koriste za uzgojene životinje i akvakulturu;
 • i dostizanje 25% poljoprivrednog zemljišta pod ekološkim uzgojem.

Nadalje, Strategija također predlaže i druge mjere, poput mjera o prehrambenom i ekološkom označavanju, preoblikovanju i prehrambenom profiliranju s ciljem poboljšanja informiranosti potrošača, kao i o otpadu od hrane.

Nacrt akcijskog plana dodaje se strategiji s popisom procjena utjecaja i zakonodavstvom koje će se predložiti ili pregledati u narednim godinama.

Konačno, Strategiju prate i drugi dokumenti, poput Radnog dokumenta službenog osoblja o vezi između reforme ZPP-a i Zelenog sporazuma, identificirajući potencijalne prepreke i / ili nedostatke koji ugrožavaju razinu ambicija Zelenog sporazuma u poljoprivrednom sektoru.

Europski odbor regija trenutno priprema mišljenje o strategiji “Od polja do stola” kako bi se postigla lokalna i regionalna dimenzija.

Usvajanje mišljenja zakazano je za prosinac 2020. godine.

Lijepi pozdrav,

Ana Pehar, mag. ing. silv.

stručna suradnica

Odjel za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju

(Croatian Chamber of Agriculture)

Ulica grada Vukovara 78, Zagreb

Web: www.komora.hr

E-mail: vijesti@komora.hr

Tel: +385 1 6109 804